Karcinoma e qelizave Merkel: Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Karcinoma e qelizave Merkel është një lloj i rrallë, agresiv i kancerit të lëkurës.

Karcinoma e qelizave Merkel (MCC) merr emrin e saj sepse këto qeliza të kancerit të lëkurës i ngjajnë qelizave Merkel, të cilat janë të vendosura në shtresën e sipërme të lëkurës. Qelizat Merkel janë më të përqendruara në majë të gishtave, buzët dhe fytyrën, por qelizat MCC ka shumë të ngjarë të zhvillohen në kokë, qafë dhe zona të tjera që kanë marrë më shumë ekspozimin ndaj diellit.

Më poshtë, mësoni për shkaqet e MCC, simptomat e tij dhe si ta parandaloni atë. Ne gjithashtu përshkruajmë opsionet e diagnozës dhe trajtimit.

isfarë është MCC?

Karcinoma është një lloj kanceri që zhvillohet në lëkurë ose indet që mbulojnë ose rreshtojnë organet e brendshme. Kanceri ndodh kur qelizat fillojnë të ndahen rastësisht dhe të rriten jashtë kontrollit. Kjo rritje qelizore përfundimisht formon një masë të quajtur një tumor kanceroz.

https://harmoniqhealth.com/

MCC është një lloj i kancerit të lëkurës, dhe qelizat e tij i ngjajnë qelizave Merkel. Këto janë të vendosura afër përfundimeve nervore të lëkurës dhe ndihmojnë në sigurimin e një ndjenje prekjeje të lehtë. Ata gjithashtu transmetojnë informacione nga lëkura në tru në lidhje me detaje të tilla si presioni dhe cilësi.

Qelizat Merkel ndajnë tipare me qelizat nervore dhe prodhuese të hormoneve. Si rezultat, ato klasifikohen si qeliza neuroendokrine, dhe MCC, nga ana tjetër, nganjëherë quhet karcinoma neuroendokrine e lëkurës. Një emër tjetër për MCC është karcinoma trabekulare.

MCC është shumë e rrallë. Në vitin 2018, rreth 2,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara morën diagnozën. Sidoqoftë, përhapja e saj duket se po rritet.

Midis 2000 dhe 2013, numri i njerëzve të diagnostikuar me MCC në vend u rrit me 95%. Ekspertët vlerësojnë se deri në vitin 2025, rreth 3,250 raste të reja të MCC do të diagnostikohen në Sh.B.A çdo vit.

Prevalenca në rritje ka të ngjarë të lidhet me popullsinë në rritje të të moshuarve në Sh.B.A. pothuajse të gjithë me MCC janë të moshës 50 vjeç ose më lart.

shkakton

MCC ka tendencë të zhvillohet në kokë dhe qafë, zona që kanë marrë ekspozimin më të madh të diellit me kalimin e kohës. Faktorët e rrezikut përfshijnë:

 • Ekspozimi i dritës UV: Ekspozimi i tepërt ose i zgjatur ndaj dritës UV mund të dëmtojë ADN -në e gjeneve që kontrollojnë rritjen e qelizave të lëkurës, duke çuar në kancer të lëkurës. Ekspozimi zakonisht rezulton nga kalimi i kohës në diell pa mbrojtje, por shtretërit për rrezitje dhe fototerapia për psoriasis gjithashtu mund të luajnë një rol.
 • Mosha më e vjetër: MCC është e pazakontë në njerëz më të rinj se 50, dhe 8 në 10 persona me këtë kancer në Sh.B.A janë 70 ose më të vjetër. Kjo mund të jetë për shkak se dëmtimi i lëkurës rritet me kalimin e kohës dhe sistemi imunitar dobësohet me moshën.
 • Një sistem imunitar i dobësuar: Një sistem imunitar i shëndetshëm ndihmon në shkatërrimin e qelizave kanceroze.
 • Seksi mashkullor: Meshkujt në Sh.B.A mund të kenë dy herë më shumë të ngjarë se femrat për të zhvilluar MCC.
 • Një ton më i lehtë i lëkurës: Njerëzit me këtë lloj lëkure kanë një rrezik më të lartë të MCC.
 • Një infeksion polomavirus i qelizës Merkel: Rreth 8 në 10 persona me MCC e kanë këtë virus në qelizat e tyre kanceroze. Shumë njerëz kontraktojnë virusin në një moment, shpesh gjatë fëmijërisë, dhe rrallë kontribuon në MCC.

Simptomat

dhe shenjat Zonat që janë ekspozuar ndaj niveleve të konsiderueshme të dritës UV me kalimin e kohës.

Simptomat e MCC mund të jenë të ngjashme me ato të llojeve të tjera, më të zakonshme, të kancerit të lëkurës. Sidoqoftë, tumoret e MCC:

 • kanë tendencë të jenë të forta dhe të ngritura
 • Mund të jenë rozë, të kuqe ose vjollcë
 • janë zakonisht pa dhimbje, por mund të hapen , duke u bërë e dhimbshme, plagët e gjakderdhjes ose ulcerat
 • rriten me shpejtësi
 • Mund të ngjajnë me kafshimet e insekteve, cistet ose stesat
 • Mund të përhapet, duke formuar gunga të reja, më të vogla nën lëkura
 • Mund të bëjë që nyjet limfatike përreth të fryhen
 • të kenë një diametër mesatar prej 1.7 centimetra, rreth njësoj si një monedhë
 • Mund të jetë në formë kube
 • janë pothuajse asnjëherë të errëta, pasi tumoret malinje të melanomës janë
 • janë rrallë me luspa, pasi tumoret e karcinomës qelizore skuamoze janë

Për të diagnostikuar MCC, një mjek që specializohet në sëmundjet e lëkurës, kancerin, ose të dy do:

 • Shqyrtoni lëkurën rreth rritjes dhe ndjeni nyjet limfatike aty pranë.
 • Hiqni qelizat e prekura të lëkurës ose tumorin për një ekzaminim më të afërt.
 • Nëse kjo konfirmon praninë e MCC, personi do t’i nënshtrohet një biopsie të nyjeve limfatike Sentinel (SLNB). Kjo përfshin përdorimin e gjilpërave shumë të shkëlqyera për të marrë mostra të vogla nga nyjet limfatike përreth.
 • Për të mësuar më shumë rreth shtrirjes së kancerit, mjeku më pas përdor skanime PET dhe MRI dhe teste të tjera.
 • Trajtimi

  Trajtimi i MCC është i vështirë sepse ka tendencë të rritet dhe përhapet me shpejtësi. Qasja më e mirë varet nga faktorë të tillë si:

  • Mosha e personit
  • Shëndeti i tyre i përgjithshëm
  • Vendndodhja e tumorit
  • faza, ose shtrirja, e kancerit
  • Efektet anësore të mundshme të trajtimeve
  • Mundësia që secila qasje të zhdukte kancerin ose të çonte në përmirësime të konsiderueshme

  opsionet e trajtimit sipas fazës

  Ndërsa konsiderata të ndryshme ndihmojnë në përcaktimin e qasjes më të mirë për trajtimin, faza e MCC është shpesh faktori më i rëndësishëm.

  MCC pa përhapje të dukshme

  Pasi të keni një SLNB për të kontrolluar nëse kanceri është përhapur, shumica e njerëzve i nënshtrohen një ekscizioni të gjerë lokal. Kjo procedurë heq qelizat kanceroze nga lëkura.

  Nëse MCC është në fytyrë ose zona të tjera të ndjeshme, një person në vend të kësaj mund t’i nënshtrohet një operacioni mikrografik Mohs, i cili ndihmon në ruajtjen e lëkurës më të shëndetshme.

  Disa njerëz gjithashtu, ose në mënyrë alternative, i nënshtrohen terapisë rrezatuese, veçanërisht duke synuar nyjet limfatike përreth.

  MCC me përhapje

  Kjo mund të jetë shumë e vështirë për tu kuruar. Një person mund të ketë nevojë:

  • Kirurgji për të hequr qelizat e prekura
  • Terapia me rrezatim
  • Ilaçet e imunoterapisë, siç është pembrolizumab (Keytruda) ose avelumab (Bavencio)
  • , ndoshta me nyjet limfatike përreth
  • Terapia e rrezatimit
  • Kimioterapia
  • Ilaçet e imunoterapisë, të tilla si Keytruda ose Bavecio

  MCC mund të jetë shumë e vështirë për tu trajtuar, veçanërisht nëse kthehet në zona të ndryshme. Nëse kjo ndodh, mjekët kanë tendencë të përqëndrohen në uljen e simptomave, jo shërimin e sëmundjes.

  Disa njerëz gjithashtu provojnë terapi plotësuese për MCC, duke përfshirë:

  • Mjekësinë Naturopatike
  • Ndryshimet dietike
  • Shtojcat e rritjes së imunitetit

  .

  Rreth 78% e njerëzve me MCC që nuk janë përhapur drejtpërdrejt për 5 vjet të tjerë pas diagnozës. Ky vlerësim quhet një normë mbijetese 5-vjeçare. Vlen gjithashtu të përmendet se shumë njerëz me këtë lloj kanceri përjetojnë një përsëritje, shpesh brenda 2-3 viteve nga diagnoza fillestare.

  Parandalimi

  Shumë faktorë rreziku për MCC, siç është mosha dhe seksi mashkull, janë të vështira ose të pamundura për tu parandaluar. Sidoqoftë, mund të ndihmojë në:

  • Kufizoni ekspozimin UV.
  • Qëndroni në hije kur jashtë.
  • Vishni veshje që mbulojnë trupin, duke përfshirë një kapelë, kur jashtë.
  • Vishni krem dielli dhe syze dielli.
  • Shmangni diellin dhe shtretërit për rrezitje.
  • Shqyrtoni lëkurën çdo muaj dhe flisni me një mjek në lidhje me ndryshimet sa më shpejt që të jetë e mundur.
  • Keni një dietë të shëndetshme, të ekuilibruar.
  • Ushtroni rregullisht.
  • Qëndroni të hidratuar.
  • pushoni mjaftueshëm.
  • Përdorni mbrojtjen gjatë aktivitetit seksual.
  • Mos përdorni ilaçe intravenoze.
  • Shmangni tymin e dorës së dytë dhe, nëse aplikohet, lini pirjen e duhanit.

  Marrja e trajtimit për MCC në fillim zvogëlon rrezikun e komplikimeve dhe përmirëson perspektivën.

  Kur kërkoni trajtim për MCC, sigurohuni që të gjeni një specialist që ka përvojë me këtë sëmundje. Ky mjek gjithashtu duhet të punojë me një dermatopatolog, një mjek që specializohet në diagnostikimin e kushteve të lëkurës.

  • Kanceri/Onkologjia
  • Melanoma/Kanceri i lëkurës